Z internetového pořadu Peklo na talíři z produkce Stream.cz se stal společenský fenomén a Roman Vaněk nejen internetovou celebritou s nominacemi v anketě Křišťálová Lupa. Témata jako maso v Albertu napíchané vodou nebo pořad o Šmejdech dokonce vedly ke konkrétním pozitivním změnám. Jak tento úspěch vnímá jeho hlavní aktér, co všechno mu Peklo dalo a co od něj můžeme očekávat dál? O tom si s Romanem Vaňkem bude povídat Petr Koubský.
Dlouhá léta vedl známé Softwarové noviny, v anketě Křišťálová Lupa se stal Osobností roku. Byl editorem a spoluvydavatelem magazínu 067. Moderuje odborné konference. Učil na VŠE a na FF UK, vedl také vzdělávací instituci iCollege. V Deníku N je vedoucím rubriky Věda a technologie.
Roman je zakladatelem Pražského kulinářského institutu. Do povědomí veřejnosti se dostal především díky knižním bestselerům Poklady klasické české kuchyně, aneb, Jak to ta babička tenkrát vařila a Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, aneb, Dědictví našich babiček. Známý je i díky svému autorskému internetovému pořadu Peklo na talíři. Pořad byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů. V roce 2007 zakládá Pražský kulinářský institut, kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze - Suchdole, která svoji činnost zahajuje prvním kurzem pro veřejnost 10. ledna 2008 a kde Roman Vaněk dodnes působí jako ředitel a lektor. O dva roky později spoluzakládá vydavatelství Prakul Production s.r.o. zaměřené na gastronomickou literaturu.