Menu Zavřít

Blog

Pořádáme odborné akce od školení až po velké celodenní konference. Online i offline. Podívejte se na ně.

Jak na Instagramu pracovat s hashtagy a využít je ve svůj prospěch

Hashtagy jsou se sociálními sítěmi nedílně spjaty. A o Instagramu to platí obzvláště. Poradíme vám, jak je používat, a přidáme i tipy.
13. 2. 2019

Hashtag v hlavní roli

Vznik symbolu mřížky je spojený s programátory – jednalo se o znak značící komentář. Větší slávu hashtagu přinesl IRC sítě sloužící k hromadné komunikaci uživatelů a poté hlavně sociální síť Twitter. Tam se poprvé objevil v roce 2007 s cílem označovat komunity, témata a značky, a tak se používá dodnes. Je chápán jako klíčové slovo a slouží k třídění velkého objemu dat, protože dokáže pod sebe seskupit na jedno místo dané příspěvky. Výhodou je tedy zjednodušení a zpřehlednění.

Z hlediska sociálních sítí díky hashtagům můžete kategorizovat příspěvky a dají se využít k propagaci, v práci s komunitou, k soutěžím a podobně. Uživatelům na něj pouze stačí kliknout a uvidí dané příspěvky. Ty se seřazují podle času přidání, případně podle oblíbenosti. Instagram také nabízí funkci sledování hashtagů, které probíhá stejně jako u sledování profilů. Uživatelé si tak mohou vybrat hashtag, který je zajímá, a fotografie s ním spojené se mu ukazují přímo ve feedu. Pro firmy a podnikatele to představuje další způsob, jak zvýšit dosah příspěvků a oslovit cílové publikum. Instagram nezobrazuje výpis počtu lidí, kteří sledují jednotlivý hashtag, ale je možné zjistit, jaké hashtagy sleduje daný uživatel, a to po kliknutí na Sleduji, kde jsou sloupce Lidé a Hashtagy. Díky tomu mohou správci lépe poznat, co jejich cílové publikum zajímá, a přizpůsobit tomu svůj obsah.

Díky příspěvkům s hashtagy získáte větší angažovanost lidí, a pokud je budete používat správně, zasáhnete větší počet potenciálních sledovatelů nebo i zákazníků. Navíc se příspěvky mohou dostat k lidem, kteří by na váš profil běžně nenarazili, a vy tak můžete snadno budovat své publikum.

Na hashtagu záleží

Na Instagramu se hashtagy používají k doplnění daných fotografií a jejich zařazení. Mohou tak představovat popis toho, co je na obrázku (#hamburger), obecné názvy nebo kategorie (#jidlo), dále konkrétní značky (#mcdonald) nebo například místa (#praha). Hashtagy je možné přidat buď přímo v rámci popisu fotografie, nebo do prvního komentáře příspěvku. Účel plní oboje stejně, vkládání do komentáře je pohodlnější v tom, že je možné jej udělat na desktopu a ne přes aplikace. V případě, že vkládáte hashtagy k příspěvku, doporučuje se mezi popisem a hashtagy udělat několik teček na samostatném řádku, protože to vypadá lépe ve feedu a neruší to uživatele. Maximální počet hashtagů u jednoho příspěvku je 30 a co se týče doporučení ideálního počtu, názory se různí, ale nic by se nemělo přehánět.

Hashtag má tedy podobu mřížky a slova – to by mělo být bez diakritiky a speciálních znaků, mezi které patří i mezera. Tu můžete nahradit tak, že budete psát první písmena velkým. Nezapomínejte však na to, že hashtag by měl být krátký a výstižný. Ideální hashtag odpovídá obsahu fotografe a zároveň by měl patřit mezi ty používané. Hashtagy jsou rozšířené především v angličtině, ale musíte dbát na vaše cílové publikum, a pokud máte české fanoušky a sdílíte příspěvky česky, mělo by to platit také u hashtagů. Při použití angličtiny navíc můžete získat sledovatele, kteří vám ve výsledku k ničemu nebudou, a je dost možné, že vás brzy přestanou sledovat. V tomto ohledu jsou na tom velmi podobně také populární hashtagy určené k získání fanoušků, jako je například f4f (follow-for-follow).

Další tipy najdete na serveru Podnikatel.cz.

Čtěte dále

Tipy, jak mít na Instagramu to nejlepší bio

Jak filtrovat internet? Sporný článek 13 a celá reforma…

Tomáš Braverman (Heureka.cz): Chceme českým e-shopům…