Menu Zavřít

Blog

Pořádáme odborné akce od školení až po velké celodenní konference. Online i offline. Podívejte se na ně.

Kdo byl s námi na Content First 2022?

 Autor: II
Odborníci na tvorbu obsahu ukázali svá tajemství na konferenci Content First v prostorách Hotelu Jalta.
30. 5. 2022

Slyšeli jsme spoustu fungujících pravidel a tipů pro komunikaci na sociálních sítích, zajímavé případové studie i nevšední formáty, jako jsou LinkedIn články. Řeč byla o podcastech, videích, recenzním obsahu, výběru influencerů, právních limitech nebo rozvoji kreativity. 

Spolumajitel agentury Fairy Tailors Ondřej Tyleček se zaměřil na principy, kterými se řídí komunikace automobilového lovebrandu Porsche na sociálních sítích. 

Úkolem agentury je budovat silnou komunitu a spojit tak velmi odlišné lidi skrze vášeň pro řízení, pěstovat pevný vztah se zákazníky a fanoušky. Současnou výzvou je vysvětlit moderní směřování značky, která nemá působit jako luxusní brand, ale značka pro rychlé řidiče a technický průkopník elektromobility. Ukazujeme Porche v typicky českém prostředí a bereme ho na projížďky, kde ho fotíme. Rádi přitom využíváme reels, interaktivní prvky na sociálních sítích a soutěže. Jeden z modelů byl vyroben na základě požadavků fanoušků a i přes obavy se úspěšně prodal. 

Kouzlo sociální sítě TikTok a její využití pro komunikační účely firem předvedl spoluzakladatel agentury TikTokuj.cz David Duc

Dobrý obsah upoutá pozornost (na to máte 3 vteřiny nejlépe nějakým šokujícím tvrzením, vzbuzením zvědavosti nebo otázkou), vyvolá emoci a navíc přinutí diváka k interakci. Důležité je proto nezapomenout na výzvu k akci typu sleduj, okomentuj, sdílej nebo klikni. Na konec videa je zbytečné dávat logo, jelikož je už ve vašem profilu, TikTok to nemá příliš rád. 

TikTok je velmi lokální síť, náš obsah se zobrazuje v Čechách a na Slovenskou, a je problém dostat se na zahraničního diváka, takové sdělení musí být tudíž podpořeno reklamou. 

Efektivitu LinkedIn článků nám na případové studii People of CzechTrade ukázal Martin Buřič z agentury Fragile media. 

Projektem People of CzechTrade jsme chtěli ukázat zaměstnance exportní agentury nejen jako odborníky s unikátními znalostmi místních reáliích, kteří působí v 57 zemí na 5 kontinentech a jsou vodítkem k vašemu firemnímu úspěchu v zahraničí, ale především jako zajímavé osobnosti s neobyčejnými životními zkušenostmi i zájmy. 

Dlouhý formát je potřeba lépe strukturovat a doplnit osobními fotografiemi. Nebylo proto lehké sehnat lidi, kteří by do toho šli s námi. Ale první příspěvek ředitele pobočky ze Šanghaje předčil naše očekávání. Profil se pak pravidelně umisťoval mezi TOP 5 profilů veřejné zprávy, během roku nám narostl počet sledujících o téměř 22 %. Ideálním ambasadorem naší značky na LinkedInu je například Tereza Vítková, která je velmi aktivní, má své vlastní publikum a sama natáčí videa. 

Marketingový ředitel společnosti HANNAH Tomáš Šebesta popisoval koncept hledání ambasadora pro tuto ambiciózní českou outdoorovou značku s 30letou zkušeností na trhu. Představila se nám i samotná HANNAH Nikola Bergmanová alias @jsemhannah.

Komunikace outdoorových značek je absolutně nerozlišitelná, ať už je zaměřená na výkon nebo na rodinu. My chceme budovat se zákazníkem vztah a prezentovat se lidštěji a osobněji. Nechtěli jsme proto influencera, který má své cíle, do kterých můžeme teď zapadat, ale za chvíli už zase ne. Rozhodli jsme se proto najít vlastního ambasadora HANNACH na plný úvazek, který by prezentoval odraz našeho nového positioningu, přechod mezi starým a novým a zatraktivnil komunikaci na sociálních sítích. Chtěli jsme HANNAH, která naše hodnoty žije a ukazuje je každý den. Našli jsme Nikol. 

Jak co nejlépe využít influencery pro váš marketing bylo téma Sáry Šimáčkové z agentury Pure stuff. 

Když hledáte svého influencera, podívejte se na čísla, zeptejte se na analýzy a demografii. Čtěte jeho obsah, sledujte komentáře, zapojení a zjistěte, co nejlépe funguje s jeho publikem. Zkoumejte data pomocí různých nástrojů jako např. Social Blade. Podle mých zkušeností je také dobré vyžádat si náhled obsahu před publikováním, připomenout se před spuštěním kampaně a ve smlouvě by určitě nemělo chybět, co všechno má influencer skutečně říct. Vyhodnocujte kampaně pomocí utm parametrů, analytik od influencerů i slevových kódů. 

O zapojení samotných cestovatelů jako influencerů do komunikace nejen na sociálních sítích značky Campiri mluvil Kryštof Kostroun z agentury EverWhere. 

Influencery máme rozdělené na creators, kteří nám dodají krásný obsah, a exposure, kteří nám dají dobrý dosah. Půjčíme jim obytňák, oni vyrazí na výlet a nejenom že ho nafotí a vloží na svůj Instagram, my s nimi uděláme rozhovory do podcastu, který umisťujeme na Youtube a blog, sestřih pak jde na Facebook. Používáme svůj hastag #campirimorning.

Jeden z klíčových prvků, díky kterému můžeme vytvářet lovebrand, je to, že nasloucháme fanouškům a vedeme s nimi diskuzi, získáme feedback, co funguje a na čem je naopak potřeba pracovat. 

Jak by měl správně vypadat recenzní obsah z pohledu obsahové strategie nám vysvětlil spolumajitel společnosti eHUB.cz Milan Pichlík

Většina e-hopů je obstojná pouze ve 2 fázích marketingového frameworku – See (vzbudit zájem) a Think (odpověď na otázky). Když eshop umí spojit fáze Think a Do, je to základ pro získání nového zákazníka na svou stranu. A vždycky budou existovat malí hráči s přidanou hodnotu pro zákazníka ve fázi Care, protože velké eshopy se o něj nepostarají tak kvalitně. Velmi efektivní je schopnost odchytit si zákazníka v chatu. 

To, co stačilo před deseti lety, již dnes nestačí, je potřeba přizpůsobit i formát. Protože dobrý formát dělá z dobrého obsahu skvělý. 

Pokud je váš produkt a recenze na stránkách třetích stran, je mnohem větší pravděpodobnost, že se dostane k zákazníkovi. Zvyšuje to vaši důvěryhodnost. 

Lektor tvůrčího psaní René Nekuda přinesl spoustu zajímavých podnětů k rozvoji tvůrčího psaní a péči o kreativitu. Řadu tipů na procvičování najdete na jeho stránkách. 

I když toužíme po volném zadání, limitující provedení mnohem více probouzí kreativitu. Musíme v tvorbě více bruslit mezi mantinely a hledat řešení. Nicméně je potřeba si být vědom, jak funguje naše vlastní kreativita, abychom na ní mohli pracovat. Možná potřebujete stimuly jako je třeba hudba, i deadliny jsou pro někoho vyhovující více, pro jiného méně. 

Pro rozvoj kreativity je dobré zbavit se stereotypů, zkoušet dělat věci jinak než obvykle, vlastně se dívat na svět jinak než obvykle. A když se vám například nechce do nějakého mailu, začněte vlastním sdělením a teprve poté pište oslovení a úvod. V případě vyhoření to berte s nadhledem, jeďte na dovolenou, nadechněte se a začněte znova. 

Kateřina Kalivodová z Obsahové agentury představila tvorbu video akademie pro podnikatele pro fakturační službu iDoklad

Náš obsahový projekt Miniakademie pro podnikatele byl určen pro fázi See (obsah, který zákazníkovi pomáhá s výběrem). Jakmile totiž zákazníci vyberou fakturační řešení, neradi ho mění. Dělali jsme si nejprve výzkum a zjistili jsme, že 30 % podnikatelů si zařizovalo fakturaci ještě předtím, než mělo živnostenský list. Proto jsme se zaměřili i na zákazníky bez IČO. 

Velký obsahový projekt by měl být co nejvíce nadčasový, aby vydržel několik let. A proto jsou data jako minimální zálohy OSVČ a podobně pod videem a přednášející jejich částku vůbec nezmiňují. 

Odborník na podcasty Tomáš Šusta z EP Events and Production mluvil o tvorbě kvalitního podcastu a ukázal nám varianty monetizace podcastů. 

V Čechách se zatím objevují tyto varianty monetizace podcastů: Brand Voice – partnerská epizoda, Host ad – reklamní sdělení od 40 sekund do 7 minut, Jingle – reklamní sdělení do 30 vteřin nebo přímo Cross promo epizoda. 

Co se týče trendů, tak zatímco u nás tvůrci produkují týdně až měsíčně nebo úplně nepravidelně průměrně 40 minutové podcasty, v Americe publikují autoři mnohem častěji, někdy i denně, ale zato jsou jejich díly mnohem kratší. A často se jedná o sezónní projekty.

Jak vybudovat úspěšný zpravodajský podcast přišli ukázat Lenka Kabrhelová a Radek Kedroň ze Seznam Zprávy

Vinohradská 12 se původně měla jmenovat „Vysvětli to“. Když jsme přecházeli do Seznam Zprávy, všichni měli za to, že se nový podcast bude jmenovat Radlická 10. Název 5:59 se odvíjí od toho, že v 6 se probouzí český internet. 

Stále hledáme ideální formu pro web Seznam Zprávy, ustoupili jsme od kompletních přepisů, musíme naučit čtenáře poslouchat. 

Vladimír Melík, kapitán marketingu z Freelo předvedl jak na efektivní obsahová strategie s poměrně malým rozpočtem. 

Pokud chcete vytvořit dobrý článek na blog, měli byste si vychytat téma a vhodnou dobu, udělat si analýzu klíčových slov kvůli SEO a článek postavit na zájmech potenciálního zákazníka. Klíčová slova jsou pak na druhém místě. 

Distribuovat článek můžete přes sociální sítě, newslettery, PPC kampaně a linkbuilding, průběžně vše optimalizujte. Propagace je podceňovanou částí obsahového marketingu. Vhodné rozložení úsilí je 40 % na tvorbu obsahu, 40 % na marketing, 20 % na vyhodnocování a optimalizaci. 

Advokátka Petra Dolejšová nás upozornila, co si právně pohlídat při tvorbě obsahu.

Pokud budete chtít do vašich videí zařadit děti, musíte mít povolení Úřadu práce, lékařský posudek dítěte a pojištění. To platí i pro vaše vlastní děti. 

Hranice mezi inspirací a vykradením je někdy velmi křehká. 

Fotogalerii z konference Content First, která proběhla 26. května v hotelu Jalta, naleznete na stránkách akce: https://www.tuesday.cz/akce/content-first-2022/fotogalerie/.

Čtěte dále

Voicebot, digitální identita nebo čip v ruce. Mají všechny…

TikTok míří v Česku ke dvěma milionům, už není jen pro děti

E-Business Forum 2022 cílilo na spokojeného zákazníka